ajtónyitás, ajtónyitás Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Az akadó zárra NE a konyhában keressük a megoldást!

Az akadó zár talán a leggyakoribb probléma, ami egy zárral történhet. Sokan már rutinból szaladnak a konyhába, mert ugyebár az olajozás lesz a megoldás. Igen ám, de attól még, hogy olajozással lehet megoldani, mégsem a konyhában lesz a megoldás.

Az olajról legtöbbeknek az étolaj jut az eszükbe, férfiaknak talán a gázolaj, de egyik sem alkalmas arra, hogy az akadó zár problémáját megoldja. A zár akadását legtöbb esetben kiszáradás okozza, vagyis a gyárilag benne lévő kenőanyag már eltűnt, ezt pedig pótolni kell.

De nem étolajjal, olívaolajjal, vagy sertészsírral. A megoldás vagy a grafitpor lesz, ami nagyon hatékony megoldás ebben az esetben, vagy a zárolaj. Van ugyanis kifejezetten zárak olajozására használt olaj, de akár a WD-40 kenőanyag is megteszi.

A WD-40-nel kapcsolatban vannak, akik ellenzik a használatát zárak esetében, vannak, akik kifejezetten ajánlják. Bár a vélemények megosztóak, a WD-40 még mindig jobb megoldás, mint a sertészsír, ami hatalmas nagy galibát tud okozni a zárban.

Mit okoz a zárban a sertészsír?

A sertészsír egy nagyon hasznos konyhai alapanyag, de a zárjavításban egyáltalán nem megfelelő megoldás. Persze vannak, akik a saját kárukon tanulták meg ezt a leckét. A sertészsír elsőre jó megoldásnak tűnhet, és ideig-óráig még meg is oldhatja az akadást a zárban.

Jó esetben a probléma viszonylag rövid időn belül visszatér, rosszabb esetben azonban zárcsere is lehet a következménye. A zsír ugyanis hajlamos megkötni, összeállni, főleg, ha elég hideg van. Ha ezzel kenjük be a zárat, akkor beleköt, és egy idő után penészes masszaként távozik, ha egyáltalán távozik.

Ha már elkövettük ezt a hibát, akkor annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk menteni a menthetőt. Ilyen esetekben a WD-40 lehet megmentőnk, mert nemcsak az akadást tudja orvosolni, de a zsírt is el tudja távolítani a zárból, már ha szerencsénk van. Ha nincs, akkor nincs más megoldás, mint a zárcsere, ugyanis a zár egy ideig csak akad, de előbb-utóbb végleg feladja.