ajtónyitás, ajtónyitás Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Az albérlő is cserélhet zárat?

Amikor új albérletbe költözünk, sok mindenre kell odafigyelnünk, ha nem szeretnénk, hogy átverjenek minket. Rengeteg rémtörténet kering a neten, hogyan jártak pórul az albérlők. Sokan elfelejtenek a zárra is gondot fordítani, pedig ez is egy lényeges kérdés.

Az 5 legfontosabb érv a zárcserére cikkben az új albérlő is szerepel, mint nyomós érv, de ez elsősorban a főbérlő dolga lenne. Igen ám, de vannak főbérlők, aki nem fárasztják magukat a zárcserével, egyszerűen visszakérik a kulcsot a régi lakótól, és úgy gondolják, hogy ezzel el is van intézve a dolog.

A régi lakó azonban másoltathat kulcsot, ezért érdemes lecserélni a zárat, vagy legalább a zárbetétet, hogy a régi albérlő ne jöhessen csak úgy vissza hívatlanul. Általában az ilyen visszatérő lakókat nem baráti szándékok vezérlik, ezért érdemes óvatosnak lennünk. Ha úgy tapasztaljuk, hogy a zár nem új, érdemes erre rákérdezni a főbérlőnél.

Ha nem akar zárat cserélni, fel is ajánlhatjuk, hogy lecseréljük a zárat mi, ám ennek részleteit mindenképp érdemes előre tisztázni, lehetőleg szerződés formájában, hogy később ne érjenek minket meglepetések.

Kerüljön bele a zárcsere is a szerződésbe!

Amennyiben az albérlő magára vállalja a zárcserét, akkor mindenképp tisztázni kell, hogy ki fogja ezt fizetni: a főbérlő vagy az albérlő. Mivel a főbérlők sokszor nem ragaszkodnak ehhez, az albérlőt terhelik a költségek. Azt viszont már a főbérlő szabhatja meg, hogy milyen zár kerüljön fel az ajtóra.

Ezt persze nem úri passzióból vagy kiszúrásból fogja megtenni. Ha a lakáson van biztosítás, akkor a biztosítás szerződésében benne lesz, hogy milyen zár kerülhet csak fel az ajtóra, hogy kár esetén valóban térítsen a biztosító.

Ezt is foglaljuk be a szerződésbe, és ha szakembert hívunk, neki is mondjuk el a feltételeket a zárra kapcsolatban. Azt is érdemes tisztázni a főbérlővel, hogy kinek kell kulcsot másoltatni. Általában a zárhoz 2-3 kulcs is jár, ebből egy mindenképp a főbérlőé lesz, a többi a lakóké. Ha azonban több kulcsra lesz szükség, mint amennyi rendelkezésre áll, akkor másoltatni kell, és az albérlő feladata lesz.