zárcsere, zárcsere Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Irány a jövő: okos zárak előnyei és hátrányai

A technika fejlődésével otthonainkat is egyre modernebbé tehetjük. Egyre elterjedtebbek az úgynevezett okos otthonok, amelyekben akár már mobilról is irányíthatók a ház különböző eszközei: a fűtés, a hangtechnikai rendszerünk, a világítás és bizony már a zárak is.

Sokan ellenük vannak, mondván, hogy túl sok technikai eszköz csak gyengíti a biztonságot, de ez nem teljesen fedi a valóságot. Ezeknél az eszközöknél ugyanis általában manuálisan is megmarad az irányítás lehetősége, vagyis kapcsolókkal, kulcsokkal is kezelhetők.

Az okos zárak is telefonnal működtethetők, általában Bluetooth segítségével, vagy okos otthonokhoz csatlakoztatva zártabb rendszeren keresztül. Rengeteg mindent tudunk állítani, nyithatjuk és zárhatjuk vele természetesen a zárat, de olyan extra funkciókat is be tudunk vele állítani, mint hogy ha bizonyos ideig nyitva marad az ajtó, automatikusan zárja be.

Ez kisgyermekek mellett például nagyon hasznos kis funkció tud lenni. Vagy a reggeli rohanósoknak nagyon hasznos lehet, hogy GPS csatlakozással azt is tudja figyelni, hogy X méterre vagyunk a háztól és ekkor automatikusan bezárja az ajtót. Így semmiképp nem marad véletlenül nyitva a bejárat. A telefonos irányításon kívül persze kulccsal is irányítható a zár, így ha a rendszer be is zárja az ajtót, kulcs segítségével akkor is bármikor kinyithatjuk az adott nyílászárót.

Milyen hátrányai lehetnek?

Az okos zár talán legnagyobb hátránya, hogy maga a rendszer csak akkor működik, ha a hozzá való zárat felszereljük. Ezzel pedig sokaknak lehet problémája, mivel ez egy egyszerűbb típusú zár, semmiképpen nem sorolható a biztonsági zárak kategóriájába.

zárcsere, zárcsere Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Így akinek a magasabb biztonsági szint fontos tényező, az valószínű nem ezt fogja választani. Alternatíva viszont, hogy egyedi zárat is lehet már ezekhez a rendszerekhez készíttetni, persze jóval drágábban, de így minden funkciót egy helyen találhatunk.

Az okos zárak határozottan hasznosnak mondhatók, azonban még nem annyira széles körűen elterjedtek, hogy minden igényt kielégítő alternatív megoldásokkal tudjanak szolgálni, érdemes átgondolni ezzel kapcsolatos döntésünket.