Mikor kerüljön fel védőrács az ablakra?

Annak ellenére, hogy egyre több lakás ajtajára kerül fel biztonsági ajtó vagy okos zár, a betörések száma nem csökken. Ennek többek között az is az oka, hogy bár egyre többen veszik komolyan a betörők elleni védekezést, sokan még mindig úgy hiszik, velük nem történhet baj, és nem cserélik le a régi, silány vagy kínai ajtózárakat valami védettebb és biztonságosabb megoldásra. Pedig ez nagy hiba. Az is gyakori, hogy bár a bejárati ajtó biztonságos, az ablak azonban nem. Régi, vetemedett, és a zár is látott már jobb napokat.

Nem is hinnénk, hogy hány betörést követnek el az ablakokon át. Emiatt nemcsak az ajtó, hanem az ablak védelmére is gondolni kell. Először is mindenképp ellenőrizzük, hogy a zár kívülről nyitható-e. Rengeteg olyan ablak van forgalomban, ahol egy csavarhúzó segítségével az ablakzár már nem is okoz problémát. Persze, ha a 10. emeleten lakunk, ez nem akkora probléma, de földszinti lakás esetén jobb óvatosnak lenni. Ha alacsonyan van az ablakunk, akkor érdemes védőrácsot felszereltetni, különösen akkor, ha az ablakcserére nem szeretnénk éppen költeni.

Túlzás a védőrács az ajtóra is?

Védőrács azonban nemcsak ajtóra kerülhet. Rengeteg panellakásnál tapasztalhattunk ilyet régebben, de még ma is nagyon divatos megoldás a védekezésre. Ugyanakkor csak annyira véd, amennyire a benne lévő zár. De ugyanez igaz a bejárati ajtóra is. Mindig annyira vagyunk védve a betörések ellen, amennyire a védekezés leggyengébb pontja erre datálja. Ha a zár egy hajtűvel is kinyitható, biztosak lehetünk benne, hogy ki is fogják nyitni. A védőrács azonban jó megoldás lehet, ha plusz védelemmel szeretnénk ellátni az otthonunkat.

Ezek a rácsok masszív anyagból készülnek, és biztosak lehetünk benne, hogy nem lehet csak úgy berúgni vagy szétverni őket. A zár persze ebben az esetben is lényeges kérdés, de a legtöbb esetben ezt a készítőknek nem is kell mondanunk. Zárszervizek is foglalkoznak védőrács beszerelésével, így a biztonságos zár kérdésére nyitottak lesznek, és valószínű, hogy ilyet is fognak az ajtórácsra is tenni. Ablakrács esetén ebben nem igazán kell gondolkodni, bár léteznek olyan megoldások is, ahol a rács is nyitható, akárcsak maga az ablak. Ilyen esetekben se feledkezzünk meg a minőségi zárról.