zárcsere, zárcsere Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Milyen zárat válasszunk idős rokonaink bejárati ajtajára?

Ha idős rokon van a családban, az ő biztonságáról mindenképp érdemes gondoskodni. Nemcsak arról van szó, hogy magát a lakást tesszük belülről biztonságossá, hanem a külső védelem is fontos kérdés. Azon túl, hogy csúszásgátlóval, kapaszkodókkal vagy vészhívóval látjuk el a lakást, a bejárati ajtóra is érdemes gondolni. Egyrészt fontos, hogy védje a betörőkkel szemben, hiszen egy idős ember nem tud úgy védekezni egy behatoló ellen, mint egy fiatal felnőtt. Rengeteg csalásnak és bűncselekménynek esnek áldozatul az idősebb korosztály tagja emiatt.

A másik fontos szempont, hogy baj esetén ne kelljen betörnünk, kárt okoznunk, esetleg értékes időt vesztegetnünk, csak mert a nagymamánk vagy a nagybátyánk a zárban felejtette a kulcsot. Ha kulcs a zárban marad, akkor kívülről nem fogjuk tudni kinyitni, még akkor sem, ha van kulcsunk. Baj esetén pedig sokszor minden perc számít, és amíg a szerelőt várjuk, hogy segítsen bejutni, komoly baj is történhet. De az sem a legszerencsésebb, ha berúgjuk az ajtót, mert akkor egyből az ajtócsere gondjaival és költségeivel is szembe kell néznünk. Természetesen van megoldás: vészfunkciós zár!

Miért hasznos egy vészfunkciós zár?

A vészfunkciós zár lényege, hogy akkor is ki lehet nyitni, ha belülről benne marad a kulcs. Ez persze abban az esetben nem túl szerencsés, ha ilyen zár van az ajtónkon, és egy régi lakónak, esetleg az exünknek van hozzá kulcsa, mert akkor érhetnek kellemetlen meglepetések, ugyanakkor idős szeretteink ajtaján nagyon is jó szolgálatot tehet, sőt akár életet is menthet. Előfordulhat, hogy rosszul lesznek, elesnek, vagy más egyéb baj történik, mi pedig könnyedén be fogunk tudni jutni segítséget nyújtani, még akkor is, ha belülről ment marad a kulcs.

A vészfunkciós zárak úgy működnek, hogy a zárban egy duplakuplungos zárbetét kerül. Ebben a szerkezetben egy rugó van elhelyezve, mely lehetővé teszi számunkra egyszerre két kulcs használatát is. Ha egy benne marad a zárban sincs gond, mert a másik is akadálytalanul fog tudni működni. Mindenképp érdemes ilyen típusra lecserélni a zárat, főleg, ha aggódunk, hogy egyszer szükség lehet arra, hogy bejussunk az idős rokonunk otthonába.