zárcsere, zárcsere Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Mit tegyünk akadó zárak esetén?

Időnként mindannyiunkkal megesik, hogy akadozik a kulcsunk a zárban. Ilyenkor nem feltétlenül kell mindjárt szakembert hívnunk, elég, ha tudjuk, hogy milyen kenőanyaggal érdemes bánnunk. Még ma is élő tévhit sajnos, hogy az otthon fellelhető háztartási kellékek is ideális eszközök zártisztításhoz.

Ez azonban koránt sincs így, nagyon is ügyelnünk kell rá, hogy milyen tisztító eszközt használunk. A nem megfelelő zsiradékok ugyanis hajlamosak bele ülni a zárba és ezzel tönkre tenni annak működését, ennek pedig zárcsere a vége.

Így hát az oly gyakran emlegetett kamrában található sertészsír vagy libazsír egyéltalán nem felel meg célunknak, összességében többet ront a helyzeten, mint javítana. Ide tartozik a napraforgóolaj, olíva olaj, mindenféle főzésre alkalmas zsiradék és olaj. De ugyanúgy nem ajánlott a babaolaj, motorolaj vagy éppen gépzsír használata sem, ezek sem tudnak megfelelően tisztítani, és ugyanúgy eltömítik a kulcslyukat, mint konyhában használt változataik.

De akkor mivel érdemes a zárat karban tartani?

Először is az akadozó zárnál vegyük elő kulcsunkat és vizsgáljuk meg. Ugyanis könnyen lehet az is, hogy a probléma forrása a kulcs, ami jóval puhább anyagból készül, mint a zár, így könnyebben megsérülhet. Ilyenkor kulcscserével egyszerűen megoldható a probléma.

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy nem a kulcs jelenti a problémát, akkor jöhet a zár átkenése.

ajtónyitás, ajtónyitás Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

A legnagyobb csodaszer ebben a kategóriában a WD 40 spray (gyakorlatilag mindenre is jó), ami amellett, hogy nem tömíti el a zárat, még tisztítja is azt. A WD 40 pedig a legtöbb háztartásban már tényleg megtalálható és mivel multifunkcionális érdemes is beszerezni azt, hiszen másra is fel tudjuk használni. Hígabb, mint az olajok, oldja a zsíros lerakódásokat, kimossa a szennyeződéseket a zárból.

Egy másik opció lehet a grafitpor, amit barkácsboltokban be tudunk szerezni, ezzel azonban vigyázzunk, hiszen használata a zárszerkezet szétszedését igényli. Ha biztosak vagyunk benne, hogy össze is tudjuk rakni, akkor bátran alkalmazhatjuk, viszont, ha nem, győződjünk meg róla, hogy legalább a közelünkben akad ilyen személy.