zárcsere, zárcsere Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Panziónk van? Ilyen zárat tehetünk az ajtókra!

A beltéri ajtók zárjaira viszonylag kevés figyelmet fordítunk. Ez nem is csoda, hiszen a beltéri ajtók közül csak kevés esetben fontos, hogy valóban zárható is legyen. Legtöbbször csak becsukjuk az ajtókat, de nem szükséges kulcsra is zárni őket. Maximum a dolgozó szobát szeretjük zárni, esetleg a WC-t. Vannak azonban olyan belterek, ahol viszont az ajtók bezárása legalább annyira lényeges kérdés, mint a bejárati ajtó esetében. Ilyen helyek a munkahelyi irodák, vagy a panziók is. Ha panziónk van, a vendégei biztonsága miatt fontos, hogy minden ajtó külön kulccsal nyíljon.

Az ilyen ajtókra főleg PZ zárakat szoktak javasolni. Ezek hasonlóak a bejárati ajtók zárjaihoz, külön kulccsal nyithatóak és zárhatóak. Ugyanakkor ezek a zárak kombinálhatóak is, mondjuk kulcskártyával, de mesterkulcsos rendszert is ki tudunk alakítani. Ez azt jelenti, hogy minden zárhoz van külön kulcs, de létezik egy kulcs, ami mindegyik ajtót nyitja. Ez a takarítószemélyzetnek is jó, mivel nem kell egy rakás kulcs közül keresniük a megfelelőt. De irodák esetében is hasznos megoldás lehet.

Külön zár a WC-re?

A WC-k és fürdők kérdése is érdekes. Alapvetően nem szükséges külön zár ide sem, a panziókban, illetve az irodákban azonban fontos, hogy zárni tudjuk ezeket a helységeket. Senki sem szereti, ha rányitnak, miközben a dolgát végzi. Ugyanakkor fontos, hogyha véletlenül beszorulunk, akkor ne kelljen szerelőre várni, mert csak a zár leszerelésével oldható meg a probléma. Ilyen esetekben az a jó, ha az ajtón kifejezetten WC zár van. Ezek a zárak úgy vannak kialakítva, hogy kívülről, akár kulcs nélkül is nyithatóak legyenek.

Ilyen zárakat tesznek a bevásárlóközpontok illemhelyiségeibe is. Ha esetleg beszorul valaki, mondjuk egy gyermek, akkor csak egy érme kell, vagy egy fémlap, és az ajtó már nyílik is. A panziókban is használják ezeket, hiszen ott sem lehet tudni, mikor lesz szükség külső segítségre az ajtó kinyitásához. Az otthonunkban persze nem feltétlen szükséges ilyen zárat beszerelni, de ha kisgyerek van a házban, nem árt előre gondolkodni.