ajtónyitás, ajtónyitás Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Zárcsere házilag: igen vagy nem?

Nagy divatja van manapság a „Csináld magad” mozgalomnak. A legtöbb ház körüli teendőről és szerelési praktikáról számos cikk és videó van már fent az interneten, így a zárcseréről is. De belevágjunk-e házilag? A zárszervizek és a szakemberek ezt egyáltalán nem javasolják. Nem feltétlen a munkájukat féltik, inkább az otthonunk biztonságát. Természetesen meg lehet csinálni a zárak cseréjét szakember bevonása nélkül is, mindössze némi műszaki érzék és ismeret kell hozzá, ugyanakkor a laikusok nem biztos, hogy észrevesznek olyan apróságokat, amik nagyban befolyásolják majd az otthonunk védelmét.

Már a zárszaküzletben vagy a barkácsboltban kezdődik a feladat, hogy milyen zárat is vegyünk. Mivel valószínű, hogy a zárcserét is spórolási célzattal végezzük mi magunk, hasonló szempontok szerint döntünk a zár beszerzésénél is. Pedig nem biztos, hogy ez a jó megoldás. Nem árt némi ismerettel rendelkeznünk a zárak fajtájáról, típusáról, védelmi képességeiről, mielőtt megvásároljuk. Emellett a méret sem mindegy. A rosszul megválasztott méret akár a zárszerkezet, akár a zárbetét esetén nagyon meggyengítheti a zár védelmi képességeit.

zárcsere, zárcsere Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Ha mégis magunk akarunk zárat cserélni, mire figyeljünk?

Ha mégis úgy döntünk, hogy megcsináljuk a zárcserét mi magunk, van pár fontos paraméter, amire mindenképp több időt kell szentelnünk. Az első a pontos mérés. Nem elég kb. megsaccolnunk, hogy milyen méretű zárra lesz szükségünk, milliméterre pontosan mérjünk le mindent, így sok felesleges farigcsálástól és véséstől fogjuk megkímélni magunkat. A zárak típusáról is tájékozódjunk, ha komolyabb védelmi mechanizmussal ellátott zárban gondolkodunk, mint amit ki akarunk cserélni. Számos szaküzlet van fent a neten is, ahol utánajárhatunk, mire is lesz szükségünk.

Ha sikerült megvenni a megfelelő zárat, zárbetét, és minden szükséges hozzávalót, neki is foghatunk a zárcserének. A pontos illesztés komoly odafigyelést igényel. Figyeljünk rá, hogy a zárbetét ne lógjon ki az ajtó síkjából 3 mm-nél hosszabban. Ez azért fontos, mert ha kilóg, egy fogóval könnyedén rá lehet fogni, és már csak egy roppantás hiányzik, és az ajtó megadja magát. Legyünk nagyon precízek az ajtó élében lévő csavarok illesztésénél is, mivel ha kilóg nem feltétlen a betörők dolgát fogjuk megnehezíteni, hanem a sajátunkat, mert az ajtó akadni fog.