zárcsere, zárcsere Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Új lakás, új zár? Minden esetben muszáj?

Amikor listába szedik, hogy mikor elengedhetetlen a zárcsere, akkor az új lakásba költözés előkelő helyen szerepel. Amikor új otthonunk lesz, legyen az albérlet vagy saját lakás, akkor mindig javasolják a zárcserét. Használt lakás vásárlása esetén ez a kérdés szinte egyértelmű. Persze lehetne azzal érvelni, hogy de hát az adás-vételi szerződésben szerepel, hogy a régi tulajnak kötelessége átadni az összes kulcsot, sőt még számszerűsíteni is szokták, és még az átadás-átvételi lapon is rögzítik, hogy ez megtörtént, azért mégsem árt óvatosnak lenni.

Sosem tudhatjuk, hogy van-e olyan családtag, aki a tulaj tudta és beleegyezése nélkül másolt magának kulcsot, vagy maga a tulaj másolt egyet, és bár annyi kulcsot kapunk, ahányat a szerződés lefektet, mégis marad a régi lakóknál kulcs. Persze vannak esetek, amikor ezt csak azért csinálja egy tulaj, mert még marad a régi házában holmija, amit nem tud elvinni, viszont ennek ellenére sem jelenhet meg akkor, amikor akar, még ha van is kulcsa a házhoz, mert magánlaksértést, birtokháborítást követ el, ami pedig bűncselekmény. Hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket, érdemes zárat vagy legalább zárbetétet cserélni.

Új építésű ház esetén is szükséges a zárcsere?

Az újépítésű lakások és házak esetében viszont nem ennyire egyértelmű ez a kérdés, ugyanis mivel új a ház azt gondolhatnánk, hogy senkinek nem lesz hozzá kulcsa. Ez persze elméletileg így is van, de nem árt óvatosnak lenni. A ház vagy lakás készülésekor sokan dolgoznak a házon, és persze egy darabig nem kerül fel az ajtó, nem is zárják a készülő ingatlant, viszont egy ponton túl már a zár és az ajtó is felkerül, amit minden nap végén valaki bezár, tehát lesz kulcsa. Ha a kulcs másolatvédett, akkor nincs baj, hiszen nincs rá esély, hogy bárki lemásolhatná.

Ha viszont nem az, akkor azért érdemes legalább a zárbetétet kicserélni költözés után, hogy még véletlenül se lehessen senkinél pótkulcs, ami nyitja az ajtót. Erre persze kevés az esély, de jobb félni, mint megijedni, a zárbetétcsere pedig nem olyan költséges.