Igaz vagy városi legenda, hogy a silány zárak miatt nem fizet a biztosító betörés esetén?

Számos esetről hallani, amikor a biztosító nem fizette ki a kártérítést a betörés után, pedig élő biztosítással rendelkezett a károsult, fizette is a részleteket, pénzt mégsem kapott. Ilyenkor általában mindenki a biztosítót szidja, pedig nem is biztos, hogy ő volt a ludas. Sajnos nem legenda, hogy ez megtörténhet, számos eset bizonyítja, hogy létezik ilyen. A legtöbb esetben a fizetés azért marad el, mert nem a megfelelő zár volt az ajtón. Ez persze kifogásnak tűnhet a biztosító részéről, pedig a szerződésben is benne van ez a kitétel.

A lakásbiztosítások esetén a biztosítók ugyanis sokszor kikötik, hogy milyen zár legyen az ajtón ahhoz, hogy éljen a biztosítás. Ez valahol érthető is, hiszen a legtöbb betörés olyan ajtókon történik, amelyeken silány, olcsó zárak vannak, melyeket 5 másodperc alatt is fel lehet törni.

Mit tehetünk, hogy a biztosító mindenképp fizessen kár esetén?

Erre a kérdésre lehet adni egy nagyon egyszerű választ: tartsuk be a biztosítás ránk vonatkozó feltételeit. Persze ez nem ennyire egyszerű, hiszen sokan nem is tudják, hogy rájuk mi vonatkozik, ennek értelmében pedig be sem tudják tartani. Amikor lakásbiztosítást kötünk, ne csak a díjfizetési kötelezettségünkre kérdezzünk rá, hanem a többi feltételre is, ami az egyes károk esetén érint minket. Persze a biztosító munkatársa ezeket fejből nem fogja tudni, de meg tudja mutatni a szerződésben vagy a mellékletben, hogy hol találjuk az erre vonatkozó utasításokat.

A betörésekre a megfelelő zárak beszerzése vonatkozik majd többek között, ami azt jelenti, hogy egy komplett listát fogunk arról találni, hogy milyen zárak esetén fizet a biztosító. Általánosságban elmondható, hogy ezek a zárak általában mind védelemmel ellátottak, és megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A MABISZ útmutatóban találjuk meg általában ez erre vonatkozó információkat, melyeket mindenképp érdemes még a szerződés megkötése előtt tanulmányozni, hogy eldönthessük, vállaljuk-e a feltételeket vagy sem.