ajtónyitás, ajtónyitás Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Miért célszerű válás vagy szakítás után zárat cserélni?

A válás vagy a szakítás sosem kellemes, mindegy, hogy az ügy melyik végén állunk, mi hagyunk el valakit, vagy minket hagynak el. Sokszor a szakítás is költözéssel végződik, de a válás szinte mindig. Ha mi maradunk a közös otthonban, értelem szerű, hogy visszakérjük párunk régi kulcsát, mert hát mégsem járja az, hogy csak úgy jön-megy, amikor kedve tartja. Persze ilyenkor jönnek a kompromisszumok, hogy de hát csak a cuccáért jön vissza, nem tud mindent egyszerre elvinni, legyünk már belátóak, és had legyen nála még egy ideig a lakáskulcs.

Ez persze mind szép és jó, de van az a pont, amikor már nem erről van szó, hanem arról, hogy régi párunk nem akarja visszaadni azt a bizonyos kulcsot. Hogy ne legyen ebből is vita, érdemes lecseréltetni a zárat, vagy legalább a zárbetétet, és új kulcsot beszerezni, hogy ezzel le is zárhassuk ezt a kényes kérdést. Persze lehetne mondani, hogy nincs erre szükség, hiszen ha szakítottunk, miért jönne vissza, de ha eldurvul egy elválás, jobb a békesség. Inkább cseréljünk zárat, hogy párunk csak akkor jöhessen be, ha arról mi is tudunk.

Megtehetjük ezt akkor is, ha közös a ház?

Ez a kérdés persze sokszor árnyalódik. Ha a ház közös, mi ugyan maradtunk, de jogilag a párunk is tulajdonos, akkor ez nem ennyire egyszerű. A zárat le tudjuk cseréltetni, de ezt a párunk is akármikor megteheti, hiszen övé is a ház. Ha viszont megbeszéltük már a tulajdon elosztás részleteit, és kifizettük a párunkat, vagy ő mondott le a részéről, akkor megint más a helyzete, mert akkor bátran lecserélhetjük a zárat. Albérlet esetén a főbérlő engedélyét kell kérnünk, és azt is tisztázni, hogy a továbbiakban ki bérli a lakást.

Ha eddig is a mi nevünkön volt, akkor nincs gond, ha viszont nem, akkor a szerződést is érdemes módosítani, hogy ne legyen ebből gond. A zárszerelő zárcserekor általában nem kér igazolványt, hogy valóban saját lakásról van-e szó, de ha mégis, akkor mindenképp célszerű igazolnunk, hogy jogosan cserélünk zárat. Az igazolványt egy szerelő leginkább akkor kéri el, ha az ajtó feltörésére kérjük fel, mert nincs kulcsunk, esetleg beletörtük a zárba.