zárcsere, zárcsere Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Miért válasszunk vészfunkciós zárat idős szeretteink ajtajára?

Sokaknak van olyan idős szerettünk, rokonuk, akit szeretnének biztonságban tudni. Hallani, hogy mennyi visszaélés történik idősekkel, az átverések, trükkös lopások célpontjai általában ők. Emiatt sok mindent megtesznek, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyen a szerettük. Egyrészt kiokosítják, hogy kit engedjen be a lakásába és kit ne, és a biztonsági zárak felszerelése sem egy rossz módszer arra, hogy ne érje őket kellemetlen meglepetés, és védve legyenek a betörések ellen. Ugyanakkor, ha már zárat választunk, akkor egy másik szempontot is érdemes figyelembe venni.

A vészfunkciós zár nagyon gyakori az idősek bejárati ajtaján, ugyanis ennek a zárnak az a különleges tulajdonsága, hogy egyszerre két kulcs is tud benne működni, vagyis egy kívül, egy pedig belül. Ez azért fontos, mert ha véletlenül belül is marad a kulcs a zárban, akkor kívülről azt még ki lehet nyitni. Sok idősnek van vészcsengő, vagy vészhívó az otthonába, hogy baj esetén értesítse a mentőket, de ha a kulcs a zárban, akkor még az érkező rokonok vagy a szomszédok sem biztos, hogy ki fogják tudni nyitni az ajtót.

Kerülhet beltéri ajtóra is ilyen zár?

Ilyen zárak általában bejárati ajtókra kerülnek fel, ugyanakkor semmi sem tiltja, hogy beltéri ajtóra is felkerülhessenek. Egyre gyakoribb ez a zár beltérben is, kamasz gyerekek szobáján, de idősek szobájára is egyre többször kerül fel. Sok családban együtt él több generáció, és a családtagok szeretik megadni mindenkinek a magánszféra lehetőségét, ehhez pedig zárható ajtókra van szükség. Az idősek és a gyerekek viszont gyakran feledékenyek, és a zárban felejtik a kulcsot. A vészfunkciós zárakkal nem kell tartani attól, hogy idős szerettünk rosszul van, mi pedig nem tudunk a helyiségbe időben bejutni.

Ha idős rokonunk szereti bezárni a szobája ajtaját, akkor a vészfunkciós zár jó megoldás lehet, de akár a WC zár is, hiszen ezeket akár egy fémdarabbal is ki lehet nyitni kívülről. Mielőtt zárat veszünk, erre mindenképp érdemes gondolni.