zárcsere, zárcsere Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Új bérlő érkezik az albérletünkbe, ki cseréjen zárat? Kell egyáltalán?

Az albérletek kérdése mindig érdeket, egyrészt azért, mert a tulajdoni viszonyok ugyan a főbérlőhöz tartoznak, de a bérbe adással az albérlőnek is vannak jogai, így ez egy meglehetősen ingoványos talaj, másrészt a törvényi szabályozás sem tökéletes Magyarországon ebben a kérdésben. Még mindig hallani olyan esetekről, hogy a főbérlő bement a lakásba, egyszerűen zárat cserélt, mert a bérlői nem akartak fizetni vagy késtek pár napot. Elvileg ezt meg sem tehette volna, mert magánlaksértést követ el, de sok albérlő nem tesz feljelentést, mert nem akar belekezdeni egy ilyen pereskedésbe.

Ahhoz, hogy az ilyen eseteket elkerülhessük, érdemes tisztázni, hogy mikor lehet zárat cserélni, és erre ki jogosult. Ha tehetjük, a szerződésbe is foglaljuk bele, legalább annyit, hogy történt-e zárcsere az előző lakó távozása után, és ha nem, akkor ezt az albérlő mindenképp szeretné, ha megtörténne. A költségeket ilyenkor általában az albérlő állja, hiszen ő ragaszkodik a zárcseréhez. Ha nem történ meg eddig a csere, akkor érdemes is elvégeztetni, ám vannak esetek, amikor erre igazából nem nagyon van szükség.

Mikor nem szükséges feltétlen a zárcsere albérletek esetében?

Egyedül abban az esetben érdemes kihagyni a zárcserét egy lakó távozása után, ha a kulcs másolatvédett, a régi lakó pedig visszaadta az összes kulcsot a lakáshoz, ami nála volt. Ebben az esetben nem szükséges a zárcsere, sem a zárbetétcsere, ugyanis a másolatvédett kulcsok másolásához jogosultság kell, amivel viszont általában csak a főbérlő rendelkezik, így a kulcsot biztosan nem tudta az előző lakó lemásoltatni. Emiatt pedig nem kell attól félni, hogy a saját kulcsát használva visszatér.

Ha viszont nem kapta vissza a főbérlő az összes kulcsot, akkor ebben az esetben is érdemes zárat cseréltetni. Ha az albérlő cserél zárat, érdemes vele előre tisztázni, hogy milyen zár kerülhet fel az ajtóra, ugyanis ha a lakáson van biztosítás, akkor egy rossz zár esetén akár a kártérítést is megtagadhatja a biztosító, amit nem éri meg kockáztatni.