zárnyitás pécs, zárnyitás, lakatos, lakatos Pécs, zár nyitás, zár nyitás pécs, pécsi lakatos

A kulcs vagy a zár a hibás, ha a kulcs a zárba törik?

A zárba törött kulcs esetével a zárszerelők gyakran találkoznak. Ilyenkor persze nem merül fel bennünk, hogy mi is okozta a bajt, csak gyorsan meg akarjuk oldani. Persze, miután már orvosolta a szakember a problémát, akkor azért csak feltesszük magunknak a kérdést, mi okozta a bajt? Valaki a kulcsot hibáztatja, valaki a zárat, persze önmagunkat ritkán, de persze egyesekben az is felmerül, hogy ők feszegették túl erősen a kulcsot, így az eltörött. A valóság persze valahol a teóriák között van, de nem mindig egyértelmű ez a kérdés. Az viszont viszonylag egyértelmű, hogy hogyan lehetett volna megelőzni a bajt.

Ha a kulcs volt a ludas, akkor persze egyértelmű a válasz, a kulcsot kellett volna időben kicserélni. Mert bizony ebben az esetben mi voltunk figyelmetlenek. Amennyiben a kulcs állapota miatt törött el a kulcs, akkor annak volt valami előjele, repedés a kulcson, deformálódás, amit a zárba helyezés előtt észre tudtunk volna venni, ha egy pillantást vetünk a kulcsra. Megelőzni tehát csak úgy tudjuk az ilyen eseteket, ha a kulcsot minden használat előtt ellenőrizzük, hiszen gyengébb anyagból van, könnyebben sérül. Ha deformált vagy repedt, ne tegyük a zárba, hanem azonnal másoltassunk egy újat.

Amikor a zár a ludas a kulcstörésbe, és nem a kulcs

A zár is lehet persze hibás, ennek viszont általában van egy nagyon egyértelmű jele, mégpedig az, hogy a zár akadni fog. A zár akadása azt jelzi, hogy nagy valószínűséggel a zár kiszáradt, olajozásra lesz szüksége. Ezt magunk is elvégezhetjük, WD-40 kenőanyaggal vagy zárolajjal, de használhatunk grafitport is. A háztartási zsiradékok nem jók erre a célra, vagyis sertészsírt és étolajat semmi esetre se kenjünk a zárba. Ha nem olajozzuk meg a zárat, akkor továbbra is akadni fog, ez pedig előbb-utóbb ahhoz vezet, hogy a mindennapos feszegetéstől a kulcs meggyengül, és eltörik, pont akkor, amikor a zárban van.

Az is megesik, hogy hiába olajozzuk a zárat, a baj újra visszatér, ilyenkor a zárcsere lesz az egyetlen járható út, amit nem célszerű halogatni.