zárcsere, zárcsere Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Akad a zár? Mit tehetünk?

Szinte mindenkivel megesett már, hogy próbált bejutni a lakásba, vagy épp kifele ment volna, elfordította volna a kulcsot, de az nem akart engedelmeskedni. Feszegette, húzta, az ajtó meg becsukódott, de megállapította, hogy itt akadás van. Persze lehet élni egy akadó ajtóval is, de az ajtó csapkodása, taszigálása nem fogja megoldani a problémát, még akkor sem, ha az ajtó ezek következtében végül záródik. Ne vegyük félvállról a dolgot, mert az akadás következménye akár a zárba törött kulcs is lehet, ezt pedig könnyen el lehetne kerülni.

Ha azt tapasztaljuk, hogy akad az zár, akkor az első lépés, hogy ellenőrizzük a kulcsokat. Az akadást a legtöbben a zárnak tudják be, pedig okozhatja a kulcs is a gondot. A kulcsok lágyabb anyagból készülnek, mint a zárak, így könnyen deformálódhatnak, akár meg is repedhetnek. Egy deformált kulcs pedig hajlamos a zárba szorulni, akadást okozni. Ha ez a helyzet áll fenn, nincs más dolgunk, mint új kulcsot másoltatni, a régitől pedig megszabadulni. Amennyiben az új kulccsal nem áll fenn az akadás, ez okozta a gondot.

Ha nem a kulcs okozza a problémát

Megeshet azonban az is, hogy hiába lett új kulcs, az akadás nem szűnt meg. Ilyenkor már borítékolható, hogy a zárral van a gond. A leggyakoribb eset, hogy a zár kiszáradt, eltűnt belőle a kenőanyag, és ez okozza a kulcs korlátozott mozgathatóságát. Érdemes azonban előbb a zárat alaposan megvizsgálni, mert előfordulhat, hogy a rángatás miatt kilazult egy csavar, és az okozza a gondokat. Amennyiben nem látunk laza csavart, akkor az olajozás lesz az egyetlen megoldás. Ezt csinálhatja szerelő, de mi magunk is.

A zárak olajozásához sose a konyhában keressük a megoldást, mert a sertészsír és az étolaj nem lesz hatékony kenőanyag. Érdemes zárolajat venni, esetleg kipróbálhatjuk a grafitport is. Az univerzális kenőanyagok közül a WD-40 lehet még jó megoldás. A kenőanyagot a zárba kell juttatni, hogy megoldjuk a kiszáradás kérdését. Amennyiben az akadás ezután is fennáll, érdemes szerelőt hívni.