Milyen zár kerüljön fel a garázsra?

A garázs esetében még mindig sokan gondolkodnak lakatban, még akkor is, ha garázssoron áll a garázsuk, és nem a családi ház udvarán, távol a kaputól. Ám a biztonságunk, és persze a tulajdonunk biztonsága érdekében mindenképp célszerű, ha a garázsra is zár kerül fel, mégpedig védelemmel ellátott zár. Persze nagyban függ a kérdés attól is, hogy hol áll az a bizonyos garázs, mert manapság erre rengetegféle megoldás létezik, ahogyan garázsajtóra is. Vannak még hagyományos garázsajtók, de szekcionált garázskapuk is, melyek elektromosan nyílnak. Ez utóbbi esetben nem szükséges a zár, de van rá lehetőség.

A garázs állhat külön, de lehet a ház része is, legyen szó családi házról vagy társasházról egyaránt. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy a garázson is megfelelő zár legyen, hiszen ha nem így van, akkor a garázson át a betörő a társas házba vagy a házunkba is bejuthat.

Elég lehet a lakat is?

Valószínűleg nem, de akadnak esetek, amikor a zár opció. Vannak ugyanis olyan házilag barkácsolt garázskapuk, amelyekre nem lehet feltenni egy zárt, mert nem hagyományos garázskapuról van szó, hanem valamilyen házilag deszkákból vagy másból eszkábált alkalmatosságról. Ez persze leginkább akkor fordul elő, ha a garázs az udvarban áll, és nem az utcára nyílik a szedett-vedett kapuja. Ilyenkor megeshet, hogy tartjuk fontosnak, hogy rendes ajtó kerüljön egy gazdasági épületre, hiszen a kapu kellően magas, és a zár is biztonságos, kutya is van a kertben, így ki jönne be?

Ám ilyen esetekben is érdemes egy minimális védelemről gondoskodni, legalább egy lakatot célszerű venni a garázsra, mert ha másra nem is jó, arra mindenképp, hogy az illetéktelenül behatónak legalább egy kicsit megnehezítsük a dolgát, és időt nyerjünk, amíg az udvarunkat őrző eb észreveszi a behatolót, esetleg meghalljuk a zajt, ahogy leveri a lakatot. Ha viszont olyan garázsról van szó, mely az utcára nyílik, és könnyen hozzáérhető, mindenképp zárban gondolkodjuk, ne lakatban. Ha nem jó a garázsajtó ehhez, akkor az ajtót is érdemes lecserélni.