Így válasszunk zárat a beltéri ajtókra!

A beltéri ajtózárak kérdését egy egyszerű legyintéssel le szoktuk tudni, hogy jó lesz a legolcsóbb, ami a barkácsboltban kapható. De a válasz nem mindig ennyire egyszerű. Először is gondoljuk végig, hogy hova is szeretnénk az ajtózárat: dolgozószobára, hálóra, kamrára, WC-re? Esetleg a kamasz gyerekünk vagy idős szerettünk ajtajára? Az egyedi igényeket mindenképp számításba kell venni, mert a hálókra felkerülhet ugyanaz a típusú és számozású BB zár, amely tollas kulccsal nyílik, de valóban ugyanolyan kell a dolgozószobára is?

Ezek a kérdések mindenképp választ érdemelnek mielőtt döntünk. Sokan a WC- esetében szeretnének egyedi zárat, mert aggódnak, hogy idős szerettük, esetleg a gyerek bezárkózik, de rosszul lesz, elveszti a kulcsot, és kijönni már nem tud. Speciális eset a dolgozószoba is, ami a koronavírus járvány óta már egyre több lakás szerves része, hiszen manapság is sok az otthonról dolgozó munkavállaló.

Hol is van az a beltéri ajtó?

A speciális igények és a helyiségek végiggondolása előtt mindenképp célszerű azon is elgondolkodni, hogy milyen beltérről van szó, családi házról, magánotthonról, vagy valamilyen üzleti vállalkozásról, mert ez utóbbi egyedi megoldásokat kíván, és nem lesz elég a BB zár. A családi ház vagy lakás beltéri ajtaja esetében főleg a BB zár lesz a megoldás, esetleg, egyedi esetben a PZ zár, de ha már vállalkozásunk van, akkor számos kérdés vetődik fel. Ha panzióról van szó, akkor fontos, hogy minden ajtó külön nyitható legyen, de legyen egy közös kulcs is, így a főkulcs-rendszer lehetőségét is végig kell gondolni.

Emellett lehet kulcs, de kulcskártya is, ami szintén ebben az esetben lesz lényeges döntés. Ha WC-re szeretnénk zárat, egyáltalán nem mindegy, hogy az irodai WC-ről van szó, vagy egy vendéglátóhelység mosdójáról. És ha már az iroda szóba került, itt is érdekes kérdés, hogy mennyire akarjuk, hogy az irodák zárhatóak legyenek, van-e takarítószemélyzet, akinek külön kulcsra lesz szükségük, mert ebben az esetben a főkulcs-rendszer mellett a másolhatóság kérdése is felmerül a kulcsok esetében.