ajtónyitás, ajtónyitás Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Amikor elengedhetetlen a zárbetét cseréje

Vannak olyan esetek, amikor nem halogathatjuk tovább a zárbetét cseréjét. Ilyenkor nem szükséges a teljes zárat kicserélni, elegendő a zárbetétet, viszont ezt az alkatrészt haladéktalanul cseréltessük ki ilyenkor. De melyek ezek az esetek?

– akad, szorul a zárbetét: ha a kulcs folyton beleszorul a zárbetétbe, akkor megpróbálhatjuk megolajozni, esetleg megnézhetjük a kulcsot is, hogy nem deformálódott-e el, de ha egyik megoldás sem válik be, akkor sajnos a zárbetét okozza a gondot, és mielőtt beletörnénk a kulcsot, mindenképp célszerű kicseréltetni.

– beletörött a kulcs a zárbetétbe: amikor a kulcsa a zárba, pontosabban a zárbetétbe törik, sokan megpróbálják meggyőzni a szerelőt, hogy csak a törött darabot távolítsa el, mert a zárbetét még működni fog egy pótkulccsal. Megesik, hogy valóban nem sérül annyira a zárbetét, hogy cserére szoruljon, de a legtöbb esetben jóval drágább kiszedni a törött darabot, mint új zárbetét vásárolni, és azt a régi helyett beszereltetni. Emellett annak is megvan az oka, hogy a kulcs a zárbetétbe törik, és sokszor maga a zárbetét a ludas, vagyis így is, úgyis jobban járunk, ha a zárbetét kerül cserére.

– új lakásba/házba költöztünk: a költözés az egyik legelső oka annak, ha új kulcsra van szükségünk, ennél fogva pedig új zárbetétre. Lehet szó albérletről vagy saját lakásról, új vagy használt házról, mindenképp érdemes legalább a zárbetétet kicserélni, hogy olyan kulcs nyissa az otthonunkat, ami másnak nincs a birtokában, csak nekünk. Megeshet ugyanis, hogy a régi lakó másoltatott, vagy megtartott magának egy példányt a tudtunkon kívül, és egyszer csak megjelenik, vagy a régi holmijáért, vagy épp a miénkért.

– elvesztettük/ellopták a kulcsot: a kulcsvesztés esetén is az a legjobb, ha új zárbetét kerül a régi helyére. Persze megeshet, hogy valóban csak ügyetlenek voltunk, és a kulcs kiesett a zsebünkből vagy a táskánkból, de manapság az is gyakori, hogy valaki elemeli, majd követ minket hazáig, így azt is tudni fogja, melyik ajtót nyitja a nála lévő kulcs.