ajtónyitás, ajtónyitás Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Milyen kenőanyagot használhatunk a zárakhoz?

Szinte biztos, hogy mindenki tapasztalta már, hogy a zár akad. Ilyenkor nem forog a kulcs megfelelően, esetleg elforog, de nagy döccenéssel zárja csak be az ajtót, esetleg többször kell a kulcsot feszegetnünk, hogy be tudjunk jutni az otthonunkba. A megoldás sokszor a megfelelő kenőanyag pótlása. A zárak ugyanis hajlamosak kiszáradni a por és az időjárási tényezők következtében, emiatt pedig akadhatnak, szorulhatnak. Amit mi magunk is megtehetünk, hogy egy kis kenéssel segítjük a zár alkatrészeinek a mozgását.

Érdekes kérdés persze, hogy mit használhatunk. A kenést sokszor olajozásnak is szoktuk hívni, értelemszerűen tehát valamilyen olaj lehet az egyik lehetőség. A zárolaj tökéletes megoldás lehet az akadó zárak problémájára, de használhatunk univerzális kenőanyagot is, mint a WD-40 kenőanyag, amelyet könnyen a zárba juttatatunk a zár leszerelése nélkül is. A grafitpor is gyakori megoldás az akadó zárakra. Ezt barkácsboltokban vagy zárszaküzletekben szerezhetjük be, grammos kiszerelésben. Hogy hatékony legyen, célszerű szétszedni a zárat.

Amit soha ne kenjünk a zárba

Mivel a kenést olajozásnak is szoktuk hívni, így sokan az olajról nem a zárolajra, hanem más olajokra asszociálnak, ami viszont nem biztos, hogy jó lesz a zárak esetében. Az olajról ugyanis sokaknak az étolaj ugrik be, esetleg az olívaolaj, és egyik sem alkalmas a zárak kenéséhez. És ha már a konyhában keressük a megoldást, sokan az olajt nem találják, de sebaj, jó lesz helyette a zsír is. Sertés zsír, kacsazsír, libazsír, melyek ugyan az ételbe vagy épp a kenyéren nagyon jól használhatóak olaj helyet, viszont kenésre még rosszabbak, mint az étolaj.

A zsír ugyanis hajlamos belekötni a zárba, megpenészedni, és onnan zöldes massza formájában távozni. Ha ez megtörténik, akkor a WD-40 még megmentheti a zárat, de lehet, hogy már az sem fog segíteni. A zsír tehát nem a megfelelő kenőanyag, de van számos olyan olaj is, ami szintén nem használható. Ilyen a babaolaj, a varrógép olaj vagy a motorolaj is, melyeket ugyancsak nem érdemes kenésre használni zárak esetében.