Hogyan legyünk hobbi zárfeltörők?

A zárfeltörés, mint hobbi egyre nagyobb teret hódít. Ez persze elsőre furcsának tűnhet, de nem hobbi betörőkről van szó, akik viccből nyitogatják mások ajtajait, nem azért, hogy bármit elvigyenek. Ez akkor is bűncselekmény, ha történetesen nem lopnak el semmit, hiszen így is károsítják mások tulajdonát. Ám a hobbi zárfeltörők esetében nem is erről van szó. Ők nem a szomszédok zárjait nyitogatják hobbiból, hanem használaton kívüli egyszerűbb és bonyolultabb zárakon tesztelik a tudásukat, hogy ki tudják-e nyitni kulcs, és persze a zár szétverése nélkül.

Míg a betörők a legkisebb ellenállást keresve károsítják meg a zárakat, addig a hobbi zárfeltörők akár több napig is próbálkoznak, megkeresik a megfelelő szélszerszámot, és addig kísérleteznek, amíg ki nem nyitják az adott szerkezetet. Ez egy intellektuális kihívás a számukra, mint másoknak az ördöglakat vagy a Rubik kocka. Ez egy agymunka, hiszen át kell látni a szerkezet működését és felépítését, majd megkeresni azokat a kallantyúkat, csapokat és darabokat, melyek lenyomásával a zár kinyílik.

Hogyan érdemes elkezdeni a zárak kinyitását?

Ha kedvet kaptunk a zárfeltöréshez, már a hobbihoz, és nem a betöréshez, akkor először is értenünk kell a zárakhoz, meg kell tanulnunk minden elméletet ahhoz, hogy a gyakorlatba is átültethessük a tudásunkat. Ismernünk kell az adott zár mechanikáját, amivel próbálkozunk, és módszereket is, amelyekkel az a zár kinyithatóvá válik. Ha az elmélet már a kisujjunkban van, akkor jöhet a gyakorlat, és persze jó sok gyakorlás. Hogy legyen is sikerélményünk, először mindenképp érdemes egy könnyebb zárral kezdeni.

Célszerű elmenni az ócskapiacra, vagy áttúrni a fészert meg a garázst, és keresni egy olyan zárat, ami már akkor kinyílik, ha rálehelünk. Egy ilyen záron érdemes megtanulni az alapokat, a fogásokat és módszereket, és mindig csak egy kicsivel nehezebb zárral próbálkozni. Ha elakadunk, visszatérhetünk a már ismert zárakhoz, így nem megy el a kedvünk, mindig ér minket siker a zárazás közben.