ajtónyitás, ajtónyitás Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a beltéri ajtózárak esetében?

A beltéri ajtózárakra nem fordítunk soha akkora figyelmet, mint a bejárati ajtók zárjaira. Persze ez valahol érthető is, hiszen a bejárati ajtó estében a biztonsági szempontok elsődlegesek, hiszen a bejárati ajtó a lakás első védelmi vonala. A beltéri ajtókat ezzel szemben csak ritkán zárjuk, legtöbben csak arra használják, hogy be tudjuk csukni az ajtót, ha egy kis egyedüllétre vágynak, de a zárhatóság már ritkábban szempont. Ugyanakkor mégis érdemes egy kis figyelmet fordítani arra, hogy milyen zár kerüljön fel a szobaajtókra.

Többféle típusból választhatunk ugyanis, melyek ára meglehetősen eltérő lehet, így nem árt kicsit átgondolni a döntést. Az első, amit mindenképp meg kell válaszolnunk, hogy van-e olyan helyiség, amit szeretnénk zárhatóvá tenni, és fontos, hogy csak nekünk legyen hozzá kulcsunk. Ilyen helyiség lehet például a dolgozószoba, vagy ha van pince, raktár, ahol veszélyes anyagokat tárolunk, akkor ezeket jó, ha egyedi zárral látunk el. Az is érdekes szempont, hogy szeretnénk-e, ha kívülről is nyitható legyen az ajtó, például a WC esetében.

Miért fontos szem előtt tartani, hogy kik élnek velünk?

Ezt a tényezőt kevesen veszik figyelembe, pedig egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Először is lássuk, mit tegyünk, ha idős rokonunkkal élünk együtt. Ebben az esetben azt kell figyelembe venni, hogy esetleg az idős rokonunk szeretne bezárkózni, vagy már feledékeny, és ha ezt megteszi a kulcsot is a zárba felejtheti. Ebben az esetben vagy a vészfunkciós zár jöhet szóba vagy a WC-zár, amely kívülről akár egy pénzdarabbal is nyitható. Hasonló a helyzet, ha gyerekes családról van szó, akkor is érdemes szem előtt tartani, hogy a gyerekeket.

Ha kicsi gyerekünk van, számára a kulcs egy izgalmas tárgy, ezeket eltüntetheti, de akár próbálkozhat is azzal, hogy becsukja az ajtókat. Ebben az esetben a hagyományos BB zár nem rossz megoldás, lehetőleg ugyanaz a fajta legyen, így minden szoba nyílik minden kulccsal. Kamasz gyerek esetében, aki már szeret bezárkózni, hasonló lehetőségeink vannak, mint az idősek esetében.