Mit rejt a betörők táskája, avagy milyen eszközökkel követik el leggyakrabban a betöréseket?

A betörések száma még ma is nagyon magas, az egyik leggyakrabban elkövetett bűncselekmény. Mivel sok csak filmekből tájékozódnak, nem is sejtik, hogy amikor a betörők valahova be akarnak jutni, akkor nem hajtűvel vagy drótdarabbal indulnak útnak. A filmekben ugyan jól néz ki, ahogyan egy ajtón egy hagyományos bankkártya segítségével be lehet jutni, esetleg a hősnő hajából kiemelt hajtűvel lehet villogni, hogy lám, így is ki lehet nyitni egy zárt ajtót, a valóságban azonban egyáltalán nem így működik a betörés.

A másik véglet, aki azt hiszi, hogy a betöréshez nagyon speciális, egyedi szerszámok kellenek, olyanok, amit a laikus ember nem ismer, de már messziről ki lehet szúrni, hogy valami huncutság van a dologban. Bár valóban léteznek olyan módszerek, melyekhez speciális eszköz kell, de az ilyen eszközök szinte mind tiltottak, tehát illegális a használatuk, és a birtoklásuk is. Ám ha nem lobogtatja az illető, nem lehet tudni, hogy nála van, hiszen a betörők sem úgy mennek valahova betörni, hogy messziről ki lehet szúrni, hogy na, most tuti valakihez be fognak jutni.

Feszítővastól a speciális eszközökig

A betörők táskája általában olyan hétköznapi dolgokat rejt, mint a kalapács, a fogó vagy a feszítővas. A feszítővas természetesen nem a zár manipulálásához, felfeszítéséhez kell, hanem az ajtó kimozdításához. A rossz minőségű ajtókat ugyanis nagyon könnyen ki lehet mozdítani a keretéből, amitől ugye a zár is kinyílik, de lényegében mindegy is, hiszen az ajtó ilyenkor már nincs a helyén. Persze arra is használható, hogy egy rossz minőségű zárat leverjenek vele, de akár a zár feszítésére is használható, de ez meglehetősen ritka.

A zárakat vagy fogóval szokták megroppantani, ha a zárbetét kilóg egy kicsit, így rá lehet fogni, vagy csavarhúzó és kalapács segítségével verik szét. Ez persze elsőre hangosnak tűnhet, de egy rossz minőségű zár pillanatok alatt megadja magát. A zármanipulációkhoz már speciális eszközök kellenek, például a fésűzéshez.