ajtónyitás, ajtónyitás Kecskemét, zárszerviz, zárszerviz Kecskemét, zárszervíz, zárszervíz Kecskemét

Zárcsere vagy zárbetétcsere? Mikor melyiket válasszunk?

Amikor azt halljuk, hogy zárcsere, már peregnek is a szemünk előtt a dollárjelek, és azon aggódunk, vajon mennyibe is fog ez nekünk kerülni, mert olcsó biztosan nem lesz. Ugyanakkor vannak helyzetek, amikor megúszhatjuk az egészet egy kevésbé drága zárbetétcserével is. Ez akkor jöhet szóba, ha a zár alapvetően sértetlen, de új kulcsra van szükségünk. Ilyen eset például a kulcsvesztés, de számos más eset is van, amikor nem kell feltétlen az egész zárat a kukába dobnunk. Ez persze csak akkor igaz, ha olyan zárunk van, amin megoldható csak a zárbetét cseréje is.

Amikor új helyre költözünk, legyen szó saját lakásról vagy albérletről mindenképp érdemes minimum zárbetétet cserélni, hogy a régi lakó ne jöhessen vissza. Persze nem biztos, hogy meg is tenné, de ha van kulcsa, amit nem adott át nekünk, vagy albérlet esetén a főbérlőnek, akkor bármikor megteheti, hogy besétál hozzánk, biztosak lehetünk benne, hogy nem baráti szándék fogja vezérelni. A szakítás és válás is hasonló helyzet. Ha nem szeretnénk, hogy volt párunk hívatlanul beállítson, akkor a zárbetét cseréje lehet a megoldás.

Amikor a zárbetétcsere kevésnek bizonyul

Persze vannak esetek, amikor a zárbetét cseréje kevés lesz, vagy ezzel még nem oldjuk meg a problémát. Ez akkor fordul elő leginkább, ha a zár sérült vagy hibás. Ilyenkor a legjobb az egészet kicserélni, mert nem biztos, hogy a zárbetét okozza a bajokat. Természetesen előfordulhat, hogy ennyi is elég, de ha nem, akkor ne próbáljunk spórolni, cseréljük ki a zárat. Érdekes kérdés, hogy a zárcserét ki végezze. A zárbetét cserét sokan elvégzik maguk, mert viszonylag egyszerű feladat, az viszont nem megy mindenkinek, hogy a megfelelő méretet válassza.

Ez azért veszélyes, mert ha kilóg a zárbetét, csak egy fogó kell, és már meg is roppantották, az ajtó pedig kinyílik. Ez egy meglehetősen gyakori betörési módszer, ami akkor fordul elő, ha nem szakember végzi a zárbetét cseréjét. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkba, inkább bízzuk szakemberre ezt a feladatot is.